Μπορεί να είστε συνηθισμένοι να μαγειρεύετε, ίσως και να είναι η αγαπημένη σας συνήθεια, συχνά όμως, κάνετε λάθη ή έχετε αποκτήσει «κακές» μαγειρικές συνήθειες με το πέρασμα του χρόνου, που καλό θα ήταν να αποβάλλετε…
Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν κάποιες από αυτές τις συνήθειες, τείνουν να γίνουν βλαβερές για τον ίδιο σας τον οργανισμό. Ακολουθήστε μερικές χρήσιμες συμβουλές και κάντε καλό στην υγεία σας και νοστιμότερο το φαγητό σας.
Μην ανακατεύετε συνεχώς το φαγητό στην κατσαρόλα
Είναι συνηθισμένο ν’ ανακατεύουμε συχνά το φαγητό μας για ν’ αποφύγουμε είτε να κολλήσει, είτε να καεί, αλλά δεν σημαίνει ότι κάνει και καλό το συνεχές ανακάτεμα. Υπάρχει άλλωστε και ο κίνδυνος να διαλυθούν τα συστατικά του φαγητού μας και να πολτοποηθεί, κάτι που δεν είναι και το ζητούμενο. Επομένως αν η συνταγή δεν προτρέπει για διαρκές ανακάτεμα (όπως π.χ. στο ριζότο), καλό είναι να το αποφύγουμε.
Πάλι… κάψατε το λάδι;
Οι περισσότερες συνταγές ξεκινούν με το ζέσταμα του λαδιού σε κάποιο τηγάνι. Αυτό που συνήθως κάνουμε οι περισσότεροι, είναι να προθερμαίνουμε για λίγο το μαγειρικό σκεύος και στη συνέχεια να προσθέτουμε το λάδι για να ζεσταθεί, ενώ εμείς καταπιανόμαστε με κάτι άλλο. Μέχρι που μετά λύπης διαπιστώνουμε ότι μάλλον ξεχαστήκαμε, καθώς το λάδι μας έχει καεί κι έχει ήδη αρχίσει να «καπνίζει». Το αποτέλεσμα είναι, όχι μόνο να «καταστρέφουμε» έτσι και το φαγητό που θέλουμε να μαγειρέψουμε, αλλά να χάνουμε και όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το λάδι. Το σημείο βρασμού του λαδιού ποικίλει, καθώς επιδρούν κι άλλοι παράγοντες, όπως τα χημικά συστατικά που περιλαμβάνει. Το μυστικό όμως, βρίσκεται στην προσοχή μας όταν ζεσταίνουμε το λάδι, έτσι ώστε να δούμε πότε αυτό θα αρχίσει να… λαμπυρίζει. Τότε είναι έτοιμο!
Μην παραγεμίζετε τα μαγειρικά σας σκεύη
Μερικές φορές το μαγείρεμα χρειάζεται υπομονή. Μπορεί να είναι εύκολο και γρήγορο να «ξεχειλίσουμε» το τηγάνι ή την κατσαρόλα, αλλά και το χρόνο μαγειρέματος μεγαλώνουμε και μάλλον, φτιάχνουμε στο τέλος μια… περιποιημένη μάζα. Εάν θέλουμε να σοτάρουμε σ’ ένα παραγεμισμένο τηγάνι, μάλλον δεν θα πετύχουμε το τραγανό αποτέλεσμα που επιδιώκουμε. Αν πάλι έχουμε να «περάσουμε» το κρέας σ’ένα παραγεμισμένο τηγάνι, επιβραδύνουμε τη θερμοκρασία τηγανίσματος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει και μια σειρά άλλων προβλημάτων, όπως να μας κολλήσει στο τηγάνι. Για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα αποτελέσματα, καλό είναι να χρησιμοποιούμε και να μαγειρεύουμε σε μικρές δόσεις. Μπορεί να καθυστερούμε σε χρόνο, εξασφαλίζουμε όμως, τη γεύση και την καλή ποιότητα.
Αφήστε λίγο το κρέας να «ξεκουραστεί»…
Συχνά, είμαστε τόσο πεινασμένοι ή ανυπομονούμε να φάμε αυτό που μαγειρέψαμε, που το τρώμε σχεδόν… μέσα από την κατσαρόλα. Η κακιά συνήθεια της λαιμαργίας, μάλλον πρέπει να κοπεί. Λίγη υπομονή, και θα βγούμε τελικά κερδισμένοι. Για παράδειγμα, αν δεν περιμένουμε λίγο το κρέας μας να «ξεκουραστεί» μετά το μαγείρεμα, μάλλον θα έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα, καθώς δεν θα έχει προλάβει να συγκρατήσει και ν’ απορροφήσει τους «χυμούς» του, οι οποίοι θα χυθούν στο πιάτο μας μόλις το κόψουμε. Εκτός αυτού, θα έχουμε πετύχει να χάσουμε κι όλη τη γεύση από το κρέας μας.
«Καθαρίστε» προσεκτικά το κρέας πριν από το μαγείρεμα
Δεν αρκεί το πλύσιμο του κρέατος στο νεροχύτη για να απομακρυνθούν όλες οι βλαβερές ουσίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λ.χ. οι μύκητες από το κρέας μεταφέρονται στο νεροχύτη, οπότε οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί με τους κανόνες υγιεινής που ακολουθούμε. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καθαρίσουμε το κρέας μας είναι να το τυλίξουμε σε ένα κομμάτι χαρτί από το ρολό της κουζίνας και να απομακρύνουμε κάθε ανεπιθύμητο κατάλοιπο.
Προσοχή στις μεταλλικές λαβίδες
Η χρήση μεταλλικών λαβίδων σε αντικολλητικά σκεύη, δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. Γδέρνουμε το σκεύος και επιτρέπουμε στα μικρόβια να διεισδύσουν πιο εύκολα. Για το λόγο αυτό προτιμάμε να χρησιμοποιούμε ξύλινες ή από ειδικό υλικό κατασκευασμένες (καουτσούκ που αντέχει στην θερμότητα) λαβίδες.
Μη ξεχνάτε τα αντικολλητικά σκεύη
Όταν το σκεύος μας δεν είναι αντικολλητικό, η θερμοκρασία της φωτιάς πρέπει να χαμηλώνει. Όχι μόνο για να μη μας κολλήσει το φαγητό, αλλά επειδή οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τα μη αντικολλητικά σκεύη απελευθερώνουν υπερφθοράνθρακες (PFCs), με τη μορφή καπνού. Οι υπερφθοράνθρακες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για ασθένειες του ήπατος. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να συμβουλευόμαστε τις οδηγίες και να ρωτάμε ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία για κάθε μαγειρικό σκεύος.
Προσοχή στο ζύμωμα
Όταν συνήθως ετοιμάζουμε κάποιο υλικό που έχει σαν πρώτη ύλη το αλεύρι, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο που ανακατεύουμε τα υλικά. Το πολύ ανακάτεμα δεν ωφελεί καθώς ευθύνεται για την παραγωγή γλουτένης, ουσίας που κάνει περισσότερο σκληρή π.χ. τη ζύμη μας. Καλύτερα να ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μίγμα και μετά να κλείσουμε το διακόπτη του μίξερ.